Arch Design- Best Bungalow design , national level

When the client approached us to design a weekend getaway on a sprawling 1 Acre property at Alibag, his only brief was – his desire to spend time in an earthy escape from the hustle and bustle of city life. We decide his beach home must create an invigorating experience of spaces. The entire bungalow revolved around a series of pockets of courtyard so that each space burst open to the landscape areas and creates an innate experience of outside inside equation. As for the design vocabulary we decide to blend in contemporary lines with an earthy vernacular touch of elements which ran through right from the hand finished plaster walls, kotah flooring to the timber roof and the furniture brought in especially from bali. It is these finer nuances which build and create an invigorating simple earthy lifestyle experience.

The plan – The modest requirement of the client of a 4 room weekend home was intelligent planed and spread out over the courtyards to give it an expanse of a 5,000 sq plus spatial layout. The entrance is defined through a walled courtyard which leads to a living room opening to deep decks on two sides and courtyards on the other two connecting to it is a dining open on two sides. From the living is a connecting corridor to the bedrooms overlooking the courtyard and a den fixed with the home theater. The inner most bedroom open up across its with on one side to a deck and on to the other to roofed courtyard .Different decks offer more than just a connection- an experience of lounging , an experience of open breakfast and dining by the evening .

Spatial Orientation – We spread the bungalow along the length of the property allowing it open through large fenestrations opening on to the deep decks and a series of courtyards.

The rear being comparatively open to the fields the plan revolved around opening all private areas to it for privacy. While the frontal which has adjacent bungalows peeping on the site was guarded of by walled courtyards and the drive way.

The structure- The structure is a play of steep thrust of sloping roofs overlaying to create a juxtaposition of vertical walls and strong lines of the roof, building in interesting volumes of spaces going upto 20’ height .

The freestanding vertical fins growing from the earth breaks the dead mass of the wall of the entrance courtyard. The cantilevered staircase breaks on the landscape under the steep sloping roof building an interesting conversation with the outside and light filtering through while walking upto the upper level.

An artificial mound rising upto a 14 ft height changes the geographical strata of the absolute flat site and connects the master bedroom the only room at the upper Level to the rest of the landscape. The roofs over the decks slope well done to protect the decks from the heaviest rainfall allowing the client and his family to enjoy a cup of coffee on the deck even while the rain storms away at its peak

Location – Alibag , Raigad District


Leave a Comment